Corda Campus in Hasselt start met eigen wijngaard op het dak

Corda Campus in Hasselt start met eigen wijngaard op het dak

Op de Corda Campus in Hasselt staan 340 wijnranken op het dak van een van de gebouwen. De bedrijvencampus werkt samen met de UHasselt aan een proefproject rond wijnteelt in stedelijke gebieden. Via het dak kunnen ze data verzamelen over de groei en conditie van elke individuele plant.

Met de samenwerking tussen de Universiteit Hasselt en de Corda Campus willen ze het effect en de mogelijkheden van wijndomeinen in steden onderzoeken. Elke wijnrank zit in een aparte pot en wordt nauwlettend bestudeerd. “We kunnen tot in detail zien welke planten het goed en minder goed doen. Op deze manier kunnen we kijken hoe we wijnranken in de toekomst beter kunnen verzorgen”, zegt Raf Degens, CEO van Corda Campus.

De verschillende wijnranken

Elke wijnrank zit in een aparte pot, in totaal zijn er 340 wijnranken

De veranderende weersomstandigheden kunnen een grote impact hebben op de wijnteelt en telers zoeken alternatieven. Wijngaarden in stedelijk gebied kunnen daar een oplossing bieden. “We kunnen nu de ondergrond beter controleren en zelfs de impact op de druiven bepalen. Het heeft ook als voordeel dat het goed gericht is naar de zon. Het zorgt ervoor dat je een specifiek eindproduct kan garanderen. Waar je anders grote smaakverschillen had per jaar, is dat nu minder”, zegt Ghislain Houben, professor UHasselt.

Toegevoegde smaak

Omdat de planten niet in volle grond zitten, worden er extra mineralen en grondstoffen toegevoegd via korrels. Dit geeft de mogelijkheid om een specifieke smaak toe te voegen aan de druiven. “Door de voeding kunnen we ze een bepaalde smaak geven, gelijkaardig aan druiven van de Bordeaux of Bourgondië streek”, zegt Ghislain Houben.

In september zal er een eerste oogst zijn, waarmee zo’n 340 wijnflessen geproduceerd kunnen worden.