3D printen met wol. Christien Meindertsma bedenkt techniek voor 3D-printen met wol

3D printen met wol. Christien Meindertsma bedenkt techniek voor 3D-printen met wol

De robot van Meindertsma, bekend als de Flocks Wobot, werkt op een vergelijkbare manier als een 3D-printer om lagen wol op te bouwen.

In plaats van lagen filament af te drukken, gebruikt het een vorm van vilten om driedimensionaal geweven volumes te creëren.

Robot ontwikkeld die wol kan 3D-printen door middel van een vorm van vilten
De robot van Meindertsma werkt als een 3D-printer om laagjes wol op te bouwen
“De Wobot is een collaboratieve robot die het voor het eerst mogelijk maakt om driedimensionale structuren met wol industrieel te bouwen, zonder materiaal toe te voegen of water te gebruiken bij het vilten”, aldus Meindertsma.

“De driedimensionale wolstructuren die hierdoor ontstaan zijn sterk en zacht tegelijk.”

Het project werd mogelijk gemaakt met hulp van roboticabedrijf TFT, dat samen met Meindertsma een robotarm op maat ontwikkelde. Hierbij wordt aangesloten op een ‘cobot’, een specifiek type gebruiksvriendelijke robot.

3D-geprinte wol van Christien Meindertsma
Het apparaat gebruikt een vilttechniek om de wol aan elkaar te binden
Het opzetstuk werkt met alle verschillende soorten wol. Meindertsma heeft echter ontdekt dat dit het meest effectief is bij grove wolsoorten – zoals die voorkomen bij Europese schapen – omdat deze duurzamer zijn.

Ze gelooft dat de techniek veel potentiële toepassingen heeft in het ontwerp, met voorbeelden als meubels, akoestische producten en isolatie.

“Het is een techniek die je met elke Europese wol kunt gebruiken”, vertelde de ontwerper aan Dezeen.

“De wol hoeft niet bijzonder fijn te zijn en hoeft niet eens bewerkt te worden, alleen maar gewassen.”

Mock-up van 3D-geprinte wol van Christien Meindertsma
De techniek is het meest effectief bij grove wolsoorten
The Flocks Wobot was een van de twee wolonderzoeksprojecten die Meindertsma onlangs tijdens de Dutch Design Week presenteerde in de tentoonstelling The Product Chronicles.

De andere was een methode om wol om te zetten in zachte blokken die in verschillende vormen kunnen worden gesneden, wat volgens de ontwerper een duurzaam alternatief zou kunnen bieden voor meubelschuim.

Model van 3D-geprinte wollen stoel van Christien Meindertsma
Meindertsma zal in haar komende V&A-tentoonstelling een robotgeprinte bank presenteren
Ze zal beide technieken demonstreren in haar komende soloshow, Christien Meindertsma: Re-forming Waste, die op 22 november in de V&A in Londen wordt geopend.

Als derde deel in het tien jaar durende Make Good: Rethinking Material Futures-programma van het V&A zal de show ook Meindertsma’s experimenten omvatten om linoleum in een 3D-materiaal te veranderen.

Het middelpunt van de tentoonstelling zal een door een robot geprinte bank zijn, het eerste grootschalige gebruik van deze technologie.

De tentoonstelling Christien Meindertsma onderzoekt de mogelijke toepassingen van vier materialen
Meindertsma heeft in haar carrière met verschillende materialen gewerkt, maar wol is het materiaal waar ze het meest bekend om is geworden, dankzij projecten als One Sheep Sweater en Fibre Market

Haar laatste onderzoek ontstond nadat Rotterdam Circulair – een door de overheid gefinancierd programma ter bevordering van de circulaire economie – haar de opdracht gaf de waarde van wol voor de grazende kudde van de stad te onderzoeken.

Robotgemaakte wolblokken van Christien Meindertsma
De ontwerper heeft ook een methode ontwikkeld om van wol zachte blokken te maken
Zoals bij de meeste Europese schapen is deze wol niet fijn genoeg om voor alledaags textiel te worden gebruikt en wordt daarom doorgaans als afvalproduct behandeld.

De resultaten van dit project waren een reeks objecten waarbij gebruik werd gemaakt van traditionele ambachtelijke technieken. Maar Meindertsma vond dat er meer kansen lagen in moderne productietechnieken.

Dit was de aanleiding voor haar om te experimenteren met robotica en 3D-printen.

“Er waren enkele eerdere voorbeelden van mensen die naaldvilten combineerden met 3D-printen, maar dat waren geen mensen met kennis van wol en hoe wol zich gedraagt”, zei ze.

“Ik besefte dat het niet precies hetzelfde moest zijn als een 3D-printer, omdat 3D-geprint filament bij bepaalde bewegingen breekt. Maar met strengen wol kun je verschillende dingen doen.”

Wol in de vorm van een huis
De ontwerper hoopt nieuwe toepassingen voor Europese wol, typisch een afvalproduct, te promoten
Meindertsma experimenteert ook met verschillende wolmengsels, waarbij ze gerecyclede, geverfde garens toevoegt om kleur te introduceren.