Soms krijg je automatisch je tractor rijbewijs

Soms krijg je automatisch je tractor rijbewijs

Iedereen die op een tractor wil rijden moet een T-rijbewijs bezitten. Voor wie al een tractorcertificaat of een ‘regulier’ B (of zelfs C) rijbewijs heeft, zijn er verschillende interessante overgangsregelingen.

Heb je een rijbewijs B van vóór 1 juli 2015

Wie een rijbewijs B heeft met een afgiftedatum van vóór 1 juli 2015 en minimaal 18 jaar oud is, krijgt bij de eerstvolgende verlenging van zijn of haar rijbewijs het rijbewijs T automatisch bijgeschreven. Een rijbewijs is normaal gesproken 10 jaar geldig, deze overgangsregeling stopt dan ook op 1 juli 2025. Vanaf dat moment wordt het tractor rijbewijs niet meer automatisch bijgeschreven, maar zal ook iemand van ouder dan 18 jaar met een B rijbewijs apart examen moeten doen voor het tractor rijbewijs.

Wel tractor certificaat, geen rijbewijs B

Voor wie wel een trekkercertificaat heeft maar geen B rijbewijs is er ook een overgangsregeling. Deze regeling duurt wel een stuk minder lang. Wie voor 1 juli 2016 zijn trekkercertificaat niet om heeft gewisseld voor een tractor rijbewijs, moet opnieuw examen doen. Het omwisselen van het trekkercertificaat naar tractor rijbewijs gebeurt bij de RDW. Via de site van de RDW kun je de aanvraag ‘omwisselen trekkercertificaat’ indienen.

Daarnaast moet bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid een Eigen Verklaring ingediend worden. Op basis van deze verklaring beoordeelt het CBR of je ‘rijgeschikt’ bent. Het kan zijn dat daarvoor een aanvullend onderzoek door een specialist nodig is, meer informatie hier over vind je op de site van het CBR. De beoordeling van de rijgeschiktheid kan tot wel vier maanden duren, wees dus niet te laat met de aanvraag. Als de RDW en het CBR je beide voor 1 juli 2016 positief beoordeeld hebben, kun je bij je eigen gemeente het tractor rijbewijs aanvragen.