’s Werelds eerste bananenpureefabriek staat in Geldermalsen

’s Werelds eerste bananenpureefabriek staat in Geldermalsen

Het is geel, krom én het meest verspilde fruit wereldwijd. Van de 100 miljoen ton geteelde bananen wordt in de gehele keten zo’n 50 miljard kilo verspild. Zonde, vindt SUNT. Het bedrijf opent een heuse bananenpureefabriek om afgekeurde bananen op te eten in plaats van weg te gooien.

Zodra een banaan tijdens de lange reis vanuit Midden-Amerika naar Europa begint te rijpen of een schrammetje oploopt, voldoet deze niet meer aan de kwaliteitseisen van een ‘verse banaan’. Daarmee wordt niet alleen de banaan zelf, maar de hele doos van 18 kilo waardeloos voor de importeur. Door de huidige douaneregelgeving is het commercieel aantrekkelijker om deze rijpende bananen te vernietigen dan te importeren. Hierdoor worden in Europa jaarlijks 120.000 ton bananen vernietigd.

“Het Nederlandse importtarief voor bananenpuree is 0 procent, maar voor afgekeurde bananen waar je puree van wilt maken betaal je gewoon hetzelfde als voor verse bananen. Deze regels werken verspilling in de hand”, licht Laura Hoogland, oprichtster van SUNT, toe.

Bananenpuree uit Ecuador

SUNT Food gebruikte al ‘afgekeurde’ bananen in hun producten, maar de bananenpuree werd gemaakt in Midden-Amerika. Hoogland: “In eerste instantie importeerden we de bananenpuree uit Ecuador. Deze wordt gemaakt van bananen die om cosmetische redenen zijn afgekeurd.” Van de bananenpuree maakt SUNT vervolgens bananenbroden, donuts en granola.

Een eigen bananenpureefabriek in Geldermalsen

Nu heeft SUNT een eigen bananenpureefabriek in Geldermalsen. Met een geautomatiseerd, pel-, sorterings- en rijpingsproces wordt van ‘afgekeurde’ bananen bananenpuree gemaakt. Het geautomatiseerde systeem is nieuw en het eerste ter wereld. Dit zorgt voor een efficiënter en goedkoper productieproces. Bananenpuree wordt in Midden-Amerika nog veel met de hand geproduceerd.

Volgens Hoogland komt een eigen bananenpureefabriek in Nederland de kwaliteit van de puree ten goede. “We hebben het proces nu zelf in de hand. Het is bovendien voordelig dat we de bananen later uit de keten halen. In Ecuador worden ook groene bananen gebruikt voor de puree. Eenmaal hier aangekomen zijn de bananen al geler en rijper. Dit zorgt voor een volle en romige smaak. Ideaal om puree van te maken en vervolgens te gebruiken in onze producten. Anders zouden al deze bruikbare bananen worden weggegooid.” SUNT werkt nu met afgekeurde bananen uit de haven van Antwerpen, maar als het aan hen ligt komen daar snel afgekeurde exemplaren uit Rotterdam bij.

Het eerste jaar moet de fabriek zo’n 3.000 ton bananen tot puree verwerken. De bananenpuree wordt vervolgens gebruikt voor de eigen voedingsproducten van SUNT en die van andere partijen zoals smoothiemakers en ijsfabrikanten. Plannen om uit te breiden zijn er nu al. “Over drie jaar zou ik graag ook bananenpureefabrieken opzetten in Duitsland en Engeland. Daar speelt immers hetzelfde probleem”, zegt Hoogland.