Bijzondere ontdekking in Tiel:
‘Zoiets kennen we niet in Nederland’

Bijzondere ontdekking in Tiel:
‘Zoiets kennen we niet in Nederland’

TIEL – Bij archeologische opgravingen in de buurtschap Medel bij Tiel is een openluchtheiligdom van 4000 jaar oud gevonden. Het heeft een zonnekalender, zoals ook in Stonehenge te zien is. “Zoiets kennen we niet in Nederland”, stelt projectleider Ilse Schuuring woensdag.

Met dank aan omroep Gelderland

Het was acht eeuwen in gebruik als begraafplaats. Het is vier hectare groot en bevatte een miljoen vondsten. De zonnekalender werd gebruikt om het verstrijken van de tijd te volgen, een besef te hebben van het verleden en plannen te maken voor de toekomst.

‘Cruciale stap in onze ontwikkeling’

Het begrip van tijd en het ijken van seizoenen is volgens de projectleider een cruciale stap in onze ontwikkeling, waardoor we kunnen “vooruitkijken, plannen en anticiperen”.

“Deze kalender is te zien als ons eerste natuurkundige observatorium. Meer dan dat, geeft het inzicht in de kosmologische en sociale belevingswereld aan het begin van de bronstijd. De cyclus van leven en dood, de zon en voorouders, maar ook de wereld van de levenden waren daarin met elkaar verweven.”

‘Van Europees belang’

Volgens de vinders is de ontdekking van Europees belang en een sleutel die zal leiden tot verder inzicht.