Biofeedback voor stress reductie

Biofeedback voor stress reductie

Er wordt gebruik gemaakt van een modern biofeedback systeem waarbij je oorlel of vinger wordt aangesloten op een sensor die vervolgens op een scherm laat zien hoe het hart zich gedraagt. Biofeedback trainingen zorgen d.m.v. oefeningen, direct voor stressreductie. Je HRV (ritme van de periode tussen twee hartslagen in) wordt gemeten en zichtbaar op een computerscherm. Ons hart beschikt over een eigen neuraal netwerk en het HRV speelt daarin een centrale rol. Via dat hartritme geeft het hart signalen door aan de hersenen en aan het hormonale systeem. Het resultaat van deze meting en de invloed van negatieve en positieve gevoelens op dit hartritme is direct zichtbaar op een computerscherm. Iemand die liefde ervaart of aan iets prettigs denkt, produceert meer DHEA, het hormoon wat o.a. veroudering, Alzheimer, geheugenverlies, diabetes, depressie en vermoeidheid tegengaat. Iemand die boos is produceert daarentegen cortisol, waardoor de productie van DHEA afneemt en stress klachten toenemen.

Het hormoon DHEA activeert de hersencellen die verantwoordelijk zijn voor het denkvermogen en het geheugen door de elektrische activiteit tussen deze cellen te verhogen. Een en ander geldt voor de cellen in de hypothalamus en in de cortex. Daarnaast bevordert DHEA het vrijkomen van de neurotransmitters die het geheugen en de stemming beïnvloeden.

Neurofeedback en Biofeedback versterken elkaar, waardoor ze een stevige samenwerking vormen tegen klachten als: ADHD/ADD/PDD-NOS/PTSS, Asperger, Dyslexie, stress, burn-out, slapeloosheid, depressie, angst, hoge bloeddruk, verslavingen, dwangstoornissen, chronisch vermoeidheidssyndroom (ME), fybromyalgie, diabetes, overgangsklachten en problemen met het geheugen, concentratie, eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Je hoeft niet perse een diagnose te hebben om deze trainingen te volgen. Ze zijn toegankelijk voor iedereen die het beste uit zichzelf en uit het leven wil halen. Voor iedereen die optimaal wil functioneren, flexibel, veerkrachtig en stressvrij wil blijven. In het algemeen zal je meer rust ervaren, je zit beter in je vel. Je ontwikkelt meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. Je kunt beter onthouden en je concentratie verbetert. Je voelt je krachtiger, staat steviger in je schoenen en je slaapt beter.

Breinyoga