Biologische honing blijkt DNA schade veroorzaakt door pesticiden te kunnen herstellen

Biologische honing blijkt DNA schade veroorzaakt door pesticiden te kunnen herstellen

Het nog al een wetenschappelijk verhaal geworden, maar de uitkomst is heel eenvoudig: biologische honing is heel erg goed voor je.

Toepassingsgebied: Glyfosaat (GLY) en organofosforinsecticiden zoals chloorpyrifos (CPF) kunnen bij blootgestelde personen DNA-schade en kanker veroorzaken door mitochondriale disfunctie. Polyfenolen die alom aanwezig zijn in fruit en groenten, worden gezien als antioxidantmoleculen, maar beïnvloeden ook de mitochondriale homeostase. Hier werd honing die polyfenolverbindingen bevat, geëvalueerd op zijn potentiële beschermende effect op door pesticiden geïnduceerde genotoxiciteit.

Methoden en resultaten: Honingextracten uit vier organische bloemenbronnen werden geëvalueerd op hun polyfenolgehalte, antioxiderende activiteit en potentiële beschermende effecten op pesticide-gerelateerde mitochondriale destabilisatie, vorming van reactieve zuurstof- en stikstofsoorten en reactie op DNA-schade in menselijke bronchiale epitheel- en neuronale cellen. Het beschermende effect van honing werd vervolgens geëvalueerd in een woonpopulatie die chronisch werd blootgesteld aan pesticiden. De vier honingsoorten vertoonden een verschillend polyfenolprofiel geassocieerd met een andere antioxiderende kracht. De door pesticiden geïnduceerde mitochondriale disfunctie loopt parallel met de ROS-vorming uit mitochondriën (mtROS) en de daaruit voortvloeiende DNA-schade. Honingextracten remden op efficiënte wijze de door pesticiden geïnduceerde mtROS-vorming en verminderden de DNA-schade door opregulatie van DNA-reparatie via NFR2. Honingsuppletie versterkte de DNA-herstelactiviteit in een residentiële bevolking die chronisch werd blootgesteld aan pesticiden, wat resulteerde in een duidelijke vermindering van door pesticiden geïnduceerde DNA-laesies.

Conclusie: Deze resultaten bieden nieuw inzicht in het effect van honing die polyfenolen bevat op door pesticiden veroorzaakte DNA-schade.

Links:

Ethiek en werkwijzen bij biologische honing: https://www.beenature.be/nl/blog/biologische-bijenteelt-door-bee-nature/

Enkele soorten biologische honing: https://www.hollandandbarrett.nl/shop/voeding-dranken/honing/biologische-honing/?so=Price

Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27129605/