2 appelsoorten met ’n donkerpaarse schil – De Tibetaanse Nyingchi zwarte appel en de Arkansas black appel – Met links

2 appelsoorten met ’n donkerpaarse schil – De Tibetaanse Nyingchi zwarte appel en de Arkansas black appel – Met links

Zowel de Black Diamond appel als de Arkansas Black appel hebben een ongewone paarszwarte schil.

Er worden over de hele wereld meer dan 7.500 soorten appels geteeld, maar je vindt er maar een dozijn in je supermarkt. Naast de Granny Smith, de Fuji en de populaire Gala, heb je waarschijnlijk de meeste appels ter wereld nog niet geprobeerd.

De black diamond appel

De Black Diamond appel, genoemd naar zijn donkere huidskleur, overtreedt de rood-en-groene regels voor de meeste appels die we zien en eten. Hoewel je misschien denkt dat deze vrucht op iets uit een sprookje lijkt, kunnen we je verzekeren dat zwarte appels echt zijn en veilig om te eten. Ze komen uit de Hua Niu- of Chinese Red Delicious-appelfamilie, en hoewel ze er niet uitzien als je normale Gala of Honeycrisp, bieden zwarte appels een knapperigheid die zoeter is dan je standaardvariëteit.

Wat is een Black Diamond-appel?

Deze appelvariant is gemakkelijk te herkennen aan de opvallende donkere schil, die niet echt zwart is, maar dieppaars. De gedurfde kleur is te wijten aan de dramatische temperatuurveranderingen in het groeiklimaat. Black Diamond-appelen worden overdag blootgesteld aan grote hoeveelheden ultraviolet licht, met extreme temperatuurdalingen ’s nachts. Het resultaat? Een prachtige vrucht met een donkere schil en een helder wit vruchtvlees.

Als je de kans krijgt om deze vrucht te proberen, zul je merken dat Black Diamond appels zoeter zijn dan je zou verwachten. Deze specifieke appels hebben, ook al zien ze er misschien niet zo uit, een hoger gehalte aan organische suikers zoals glucose, wat zorgt voor een frisse, nectarachtige beet.

Waar Black Diamond appels te kopen

Je zult deze appelafwijkingen niet aantreffen in de fruitafdeling van de supermarkten.

Black Diamond appels worden geteeld in Nyingchi, een kleine, afgelegen stad in het bergachtige gebied van Tibet. Tenzij je naar Azië kunt reizen en door een aantal bergboomgaarden kunt trekken, zul je deze appelsoort waarschijnlijk niet zo snel kunnen bemachtigen. Echter zijn er wel sporadisch wat verkopers te vinden, echter zullen sommigen daarvan echte verkopen en anderen nep proberen te verkopen. Het is dus wel ’n kwestie van goed oppassen en ’n paar checklists nagaan en/of feedback profielen bekijken en/of of iemand al lang zaken doet en dergelijke.

De zwarte Arkansas appel

In het zuiden van de Verenigde Staten wordt een soortgelijke soort fruit verbouwd, en hoewel de smaak scherp is, lijkt de Arkansas black apple qua kleur sterk op de Tibetaanse Black Diamond appel. Deze erfstukfruit werd voor het eerst verbouwd in Arkansas in de 19e eeuw, toen veel familiale boeren appelboomgaarden hadden. Hij kan maandenlang in een kelder worden bewaard, waar de wasachtige schil van de appel hem tegen bederf zal beschermen.

De smaak van een Arkansas black apple is scherp wanneer hij voor het eerst wordt geplukt, maar tijdens opslag verzacht hij tot een zoetere appel met tonen van honing, vanille en amandel.

Links naar boompjes en zaden:

https://www.etsy.com/nl/listing/1055355466/donkere-arkansas-appelboom-geent-slapend?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=arkansas+black+apple&ref=sr_gallery-1-2&edd=1&organic_search_click=1

https://www.etsy.com/nl/listing/1526468479/zaden-van-appelfruit-met-zwart?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=arkansas+black+apple&ref=sr_gallery-1-10&pro=1&edd=1&organic_search_click=1

https://www.etsy.com/nl/listing/815598205/zeldzame-15-black-diamond-apple-seeds?click_key=4a46ede68f283e1c96f9c7b11f9f95c304cba80c%3A815598205&click_sum=1532130c&ref=sold_out-1&frs=1