Broodgisten uit de natuur

Broodgisten uit de natuur

Er zijn enkele vruchten waarvan de schillen van nature flink gekoloniseerd zijn met gisten.

Je kan dat meestal ook zien door ’n wit poederachtig laagje dat op de vruchten zit.

Enkele voorbeelden hiervan zijn: Jeneverbessen, vlierbessen, koolsoorten en druiven. Maar ook op andere soorten planten, groenten, vruchten en vooral ook gedroogde vruchten zitten wilde gisten. – Een ander leuk weetje is dat op de schillen van Lychees en Mangosteen vruchten het probiotische gist Saccharomyces boulardii leeft.

Deze gisten kun je dus ook gebruiken om ’n mee te bakken, starterculturen te maken en fruitwijnen en dergelijke mee te starten.

Bronnen:

https://www.growforagecookferment.com/how-to-make-a-wild-yeast-starter/

https://cosmosmagazine.com/science/chemistry/wild-yeasts-make-potent-fungicides/

http://www.junkomine.com/blog-/2015/2/20/making-yeast-water

https://en.wikipedia.org/wiki/Fermentation_in_winemaking