De geschiedenis van de kerstboomversiering en andere leuke en interessante weetjes

De geschiedenis van de kerstboomversiering en andere leuke en interessante weetjes

Als eerste een disclaimer: De informatie in dit artikel is geen advies en ook geen handleiding, maar het is slechts een bron van kennisgeving en informatie.


Wist je dat de shamanen in Siberie de Amanita muscaria in dennenbomen hangen om te drogen?

Dit word gedaan om bepaalde stoffen die in de Amanita muscaria paddenstoel zitten om te zetten van iboteenzuur (Een neurotoxine) naar muscimol (Een sterke GABA agonist)

Het is mijns inziens ’n mooie kerstboomversiering. En er zijn mijns inziens ook veel leukere soorten kerstboomversieringen dan alleen maar kerstballen e.d. Bijvoorbeeld dunne schijfjes van citrusvruchten die je versierd met kruidnagels en steranijs, of koekjes die je in de boom kan hangen.

En wist je dat je van dennennaalden (en dennenknoppen en dennenhars) thee kan maken die meer vitamine c heeft dan sinaasappels? Alleen moeten dennennaalden niet te lang gekookt worden want dan komt er ook (natuurlijke) terpentine vrij en dat is niet per se lekker. 🙂

Terpentine zelf werd (en word nu ook weer meer) echter ook weer medicinaal gebruikt. (Niet de chemische terpentine uit flessen, maar de terpentine die bijvoorbeeld van nature zit in dennen.)

Als je thee van de dennennaalden zet kan je er natuurlijk ook meteen ’n schijfje citrus met de kruidnagels en de steranijs in doen, en er ook meteen ’n koekje uit de kerstboom bij nemen. 🙂

Verder zou je ook ’n permanente kerstboom neer kunnen zetten, de jeneverbes (Juniperus communis) is bijvoorbeeld ’n boompje dat ook goed als kamerplant gehouden zou kunnen worden, mits je ‘m af en toe bijknipt en/of als bonsai houd. Het voordeel van ’n jeneverbesboompje is dat er al van nature kerstballen in hangen, groene en paarse, de groene ballen zijn 1 jaar oude jeneverbessen en de paarse ballen zijn jeneverbessen die al ouder zijn dan 1 jaar.

Verkoop links:

Juniperus communis – 1 plantje 14,99 inclusief de verzending

Juniperus communis – 2 plantjes 22,95 inclusief de verzending