Deze ultra-efficiente hout en houtgas kachel produceert naast warmte en warm water ook nog tot 250W aan stroom

Deze ultra-efficiente hout en houtgas kachel produceert naast warmte en warm water ook nog tot 250W aan stroom

Een houtvergassingsketel die naast warmte en warm water ook elektriciteit kan leveren. De Duitse startup Thermoelect staat op het punt daarmee van start te gaan.

“We zijn de pilotfase gepasseerd en zijn op zoek naar importeurs en distributeurs”, verteld ontwikkelaar Jonas Prell.

Deze ketel levert 10-20 kW warmte en de opgeslagen warmte in de opslagtank kan worden gebruikt voor verwarming en warmwatervoorziening.

Tot nu toe niets nieuws. Het innovatieve element zit aan de achterkant van de warm water gedeelte, waar ook nog eens een thermo-elektrisch element aan is bevestigd. Deze technologie wordt door Thermoelect gebruikt om naast warmte en warm water ook nog elektriciteit op te wekken.

Deze elementen (thermo-elektrische generatoren: TEG) wekken elektriciteit op uit het temperatuurverschil aan weerszijden. Deze methode om elektriciteit op te wekken wordt het Seebeck-effect genoemd, naar de natuurkundige Thomas Johann Seebeck, die het in 1821 uitvond.

Bij optimale verbranding levert de ketel 250W aan vermogen, waarvan een deel wordt gebruikt om de ketel zelf en de pompen in het verwarmingscircuit aan te sturen. Overtollige elektriciteit kan worden opgeslagen in batterijen.

Een ander voordeel is: Ook bij stroomuitval gaat de verwarming door.

Bron: http://he-energy.gmbh/en/thermoelect-gmbh.html