Fruitleer van vlierbessen

Fruitleer van vlierbessen

Vlierbessen fruitleer

Fruitleer is gepureerd en gedroogd fruit

Bereidingswijze:

Verwijder stelen van de vlierbessen, was de bessen, doe de bessen in ’n pan, voeg voor elke 100 gram vlierbessen 2 eetlepes water toe, breng aan de kook en laat op ’n laag vuur 30 minuten zachtjes garen, passeer door ’n zeef en voeg als je dat wilt nog iets extra ongeraffineerde suiker, wat melassestroop en/of wat stevia toe, maar dat hoeft niet per se en bij vruchten die van zichzelf al zoet zijn is dat hoe dan ook niet nodig.

Giet het uit op ’n bakplaat met wat bakpapier of ’n siliconenmat of indien in ’n voedseldroger met wat bakpapier of ’n siliconenmat op de trays en laat het drogen op 40 of 50 graden voor ongeveer 12 uur (10 tot 14 uur) of totdat het helemaal opgedroogd is en je er met ’n scherp mes plakjes van kunt snijden en oppakken. De ideale consistentie is als je het fruitleer droog genoeg is om op te kunnen pakken zonder dat het breekt, maar dat het nog wel flexibel en niet hard is.

Opties: Veeg wat aardappel of mais zetmeel over de plakjes en rol ze op.

Variaties: Je kan ook wat notenstukjes en/of eetbare bloemblaadjes er overheen doen voordat je ze in de oven of droger doet. Of bedenk zelf iets leuks, want de mogelijkheden er voor zijn alleen maar beperkt door jouw eigen fantasie.

Nota bene: Wist je dat er ook veel onderzoeken zijn gedaan naar de antivirale werking van vlierbessen?


Video van ’n universeel recept voor het maken van fruitleer

En nog ’n ander recept met rode vlierbessen kan je hier vinden:

http://arcadianabe.blogspot.com/2013/07/red-elderberry-experiment-1.html

De vlierbes met rode vruchten is de Sambucus racemosa en naast de gewone vlier is er ook de paarsbladerige vlier, de Sambucus nigra purpurea.


Verkoop links:

Sambucus nigra purpurea black lace planten – 2 stuks – gratis verzonden