Gasunie begint aanleg groot landelijk netwerk voor waterstof

Gasunie begint aanleg groot landelijk netwerk voor waterstof

Het startsein voor een project met grote impact op onze energievoorziening. Gasunie begint met de aanleg van een landelijk netwerk dat Nederland moet gaan voorzien van waterstof.

“Best revolutionair”, noemt Coenen het waterstofproject. “Er wordt nog niet zoveel waterstof grootschalig getransporteerd, zeker niet in Nederland. Hiermee is de aftrap van een groot landelijk waterstofnetwerk een feit. Uiteindelijk willen we 1200 kilometer waterstofnetwerk in Nederland ontwikkelen, waarmee we vijf industriële clusters met elkaar verbinden.”

De Nederlandse industrie veroorzaakt 25 procent van de CO2-uitstoot en verbruikt de helft van alle energie in Nederland.

Wat nu als die grote bedrijven er toch niet voor kiezen om de overstap naar waterstof te maken? “Als Gasunie lopen we een zeker risico. Want we weten niet zeker of bedrijven gebruik gaan maken van waterstof”, legt Coenen uit.

Waterstof voor huishoudens?

Voorlopig is waterstof vooral bedoeld voor de industrie. “Maar het kan ook ingezet worden voor trucks, auto’s, treinen en misschien ook vliegtuigen. En ik sluit niet uit dat ook huishoudens op waterstof kunnen overgaan.”