Hoe werkt een vorstvrije buitenkraan?
Met de onvoorspelbare weersomstandigheden in ons land is het mogelijk dat vorst optreedt. Wanneer de temperaturen dalen, is het cruciaal om de watertoevoer van je buitenkraan af te sluiten. Bij bevriezing en uitzetting van water kunnen de leidingen namelijk scheuren.
Een vorstvrije buitenkraan, ook bekend als vorstbestendige gevelkraan, biedt echter een oplossing zonder de buitenkraan af te sluiten. Bij deze kraan is de leiding altijd leeg nadat de kraan is gesloten, waardoor het een onderhoudsvrije en effectieve oplossing is voor koude nachten en winterse dagen.
Hoe functioneert een vorstvrije buitenkraan?
Vorstvrije buitenkranen zijn voorzien van een ingebouwd, automatisch leegloopsysteem dat bescherming biedt tegen bevriezing, zelfs wanneer er een slang aan is gekoppeld. De geïntegreerde keerklep voorkomt dat water terugstroomt in de installatie, waardoor de leiding altijd leeg is na het sluiten van de kraan.
Waarom kiezen voor een vorstvrije buitenkraan?
Veel mensen vergeten de buitenkraan af te sluiten en leeg te laten lopen bij koud weer, wat kan leiden tot aanzienlijke schade. Bevroren en gebarsten leidingen resulteren in lekkages. Naast het ongemak van een lekkage, wordt er ook onnodig veel water verspild, aangezien het lek vaak pas zichtbaar wordt wanneer de kraan volledig ontdooid is. Door automatisch leeg te lopen na het sluiten van de kraan, elimineert een vorstvrije buitenkraan dit probleem.
Waarom kiezen voor een vorstvrije buitenkraan?
Hoe voorkom je lekkage bij een buitenkraan? Hoewel zeldzaam, kunnen vorstvrije buitenkranen ook lekken vertonen, niet door bevriezing, maar door slijtage aan rubberen onderdelen of ventielen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de kraan niet te strak dicht te draaien, zodat het rubber minder snel vervormt. Omdat de kraan niet dagelijks wordt gebruikt, kan het rubber uitdrogen, daarom is het aan te raden om de kraan af en toe enkele seconden te laten lopen om het rubber vochtig te houden.
Wat te doen als de buitenkraan lekt?
Als je geen vorstvrije buitenkranen hebt, of als je deze wel hebt maar er bijvoorbeeld een ventiel versleten is, kan de kraan toch onverhoopt gaan lekken. Maar wat moet je doen als dit toch gebeurt? Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak. Als het teflontape bijvoorbeeld verouderd is, kan er een nieuw stuk tape om het schroefdraad gewikkeld worden.
Als je er niet uit komt, is het natuurlijk altijd verstandig om een professional in te schakelen die de kraan kan repareren of vervangen. Als je ervoor kiest om de buitenkraan te vervangen, is het zeker aan te raden om voor een vorstvrije buitenkranen te gaan. Zo wordt de kans op lekkage in de toekomst vele malen kleiner.
Meer informatie over vorstvrije buiten kranen klik hier.