Hoeveel m2 je nodig hebt om in jouw eigen groenten en fruit te kunnen voorzien

Hoeveel m2 je nodig hebt om in jouw eigen groenten en fruit te kunnen voorzien

Om zelf in jouw eigen groenten en fruit te kunnen voorzien heb je ongeveer 35 m2 nodig, of om het wat beter te kunnen visualiseren hoeveel dat is, 35 m2 is bijvoorbeeld ’n stuk van 5 meter breed en 7 meter diep.

Voor die berekening zijn de volgende data genomen: Volgens het onafhankelijk berekenende voedingscentrum heeft ’n volwassen persoon tenminste 400 gram groenten en fruit nodig om welvarend gezond te kunnen zijn. Dat komt neer op ’n kleine 150 kilo per persoon per jaar. Editor’s note: Om gezond te zijn zou je het dan mijns inziens wel over onbespoten groenten en fruit moeten hebben.

De meeste soorten groenten brengen tussen de 1 en 4 kilo per vierkante meter op.
Dus als je twee keer per jaar groenten kweekt en uitgaat van een gemiddelde opbrengst van 2 kg per vierkante meter, dan heb je met deze berekening 35 vierkante meter aan ruimte nodig.

En verder zouden de opbrengsten ook nog iets verder kunnen worden verhoogd door groenten met hoge opbrengsten per vierkante meter uit te kiezen. Wortelen kunnen bijvoorbeeld meer dan 10 kilo per vierkante opleveren. En bepaalde aardappelsoorten zoals de triplo kunnen ’n oogst opbrengen van rond de 7 kilo per vierkante meter. En als je ’n kas zou gebruiken dan zou je met bepaalde komkommersoorten zoals de cupido komkommer zelfs tot 50 kilo of meer per m2 kunnen oogsten. Dus met meer selecteren op opbrengst per m2 zou je eventueel ook nog met minder dan 35 m2 uit kunnen komen. Dus als je bijvoorbeeld de helft van jouw aanplant zou gebruiken met hoge opbrengst gewassen dan zou jouw maximaal benodigde oppervlak 25 m2 of minder bedragen, of anders gezegd, ’n stuk van bijvoorbeeld ongeveer 3 meter breed en 8 meter diep.

Niet al te slecht lijkt mij. En je hoeft ook niet per se helemaal zelf te gaan voorzien, maar als het jou al de helft aan geld scheelt dan schiet dat ook al behoorlijk op, mijns inziens. Maar volledig en zelfs nog overhouden is natuurlijk waarschijnlijk nog leuker, als dat kan.

En door bijvoorbeeld doorlevende groenten te telen zoals zuring en eeuwig moest. En door bijvoorbeeld voorjaars, zomer, najaars en winter groenten en fruit te selecteren om aan te planten. 1 voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld ’n zeer vroege appelsoort zoals de weisser klarapfel aan te planten, die al in eind juni oogstrijp zijn en ’n middelvroege soort en ’n middellate soort en ’n late bewaarappel aan te planten. ’n voorbeeld van ’n late bewaarappel is bijvoorbeeld de granny smith appel die tot aan eind december nog van de boom geoogst kan worden en daarna nog ’n vrij lange bewaartijd heeft in bijvoorbeeld ’n kelder.

Voor ’n lijst met winterharde en meerjarige groenten, fruit en kruiden kan je ’n kijkje nemen op jouwvoedsebosje.nl en je aanmelden voor notificaties van nieuwe toevoegingen