In rauwe zuurkool zitten bacterien die vitamine C maken met hun metabolisme (Het fermentatie proces)
In witte kool zit rond de 30 mg vitamine C per 100 gram.
In zuurkool zit tot 700 mg vitamine C per 100 gram.
Een van de bacterien die ascorbinezuur (vitamine C) aanmaken zijn acetobacter bacterien.
Om zo veel mogelijk vitamine C te behouden zou het beter zijn om de zuurkool niet langer te verwarmen dan nodig is en daarnaast zou het beter zijn om het niet heter te verwarmen dan rond de 50 graden Celsius.
’n ander leuk weetje is dat je ook van de meerjarige en winterharde eeuwige moes en perennial collard greens zuurkool kunt maken.
En nog ’n ander leuk weetje is dat er tijdens de fermentatie ook vitamine K-2 word aangemaakt.
Enkele bronnen:
https://ecommons.cornell.edu/bitstream/handle/1813/4794/bulletin824.pdf?sequence=1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4844621/
Recepten bronnen:
https://vegan-testkitchen.com/homemade-saurkraut-3-variations/
Verkoop links:
25+ Georgia perennial collards – ’n net iets andere veredelde variant van de eeuwige moes die veel in Amerika als zijnde collard greens word gegeten.