Julius Maggi, de uitvinder van de “meeneembare soep”

Julius Maggi, de uitvinder van de “meeneembare soep”

De zoon van een in Zwitserland wonende Italiaanse immigrant genaamd Julius Michael Johannes Maggi was de uitvinder van de “meeneembare soep”, zoals de uitvinding toen heette.

Zijn bedoelingen waren zeer nobel en vooruitstrevend, maar net zoals het Apple van Steve Jobs, wiens motto in den beginne was: “Een betaalbare telefoon voor iedereen”, die achteraf en/of bij nader inzien toch allemaal ten prooi lijken te zijn gevallen voor het al eeuwenoude “bait en switch” (Haal ze binnen met mooie verhalen en als ze eenmaal binnen zijn verander je het langzaam en geef je ze daarna gestaag minder en/of laat ze meer betalen.) Zo ook het lot van de goedbedoelende heren Julius Maggi en Carl Knorr, na overnames van quasi-monopolistische conglomeraten zoals een Nestle of een Unilever.

Desalniettemin echter een bijzonder handige uitvinding dien ten tijde en natuurlijk ook vandaag de dag.

Wie echter niet alleen voor meer smaak maar ook nog voor meer voedingswaarde zou willen gaan zijn er op dit moment ook bouillon blokjes ter beschikking die over meer groenten en specerijen in de inhoud beschikken. Een voorbeeld daarvan is van het merk Natur compagnie, die over het algemeen meer dan 5 keer zo veel groenten en kruiden bevatten (Maggi 4,3% groenten, Natur compagnie 24% groenten). Overigens is het prijsverschil verwaarloosbaar, mijns inziens.

En als je zelf bouillonblokjes zou willen maken dan is hier ’n recept:

Links:

Natur compagnie bouillonblokjes

https://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Maggi

https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Heinrich_Theodor_Knorr