Kraan spoelt automatisch

Kraan spoelt automatisch

Schell komt met een kraan die automatisch spoelt bij waterstagnatie of kritische temperaturen voor legionellavorming. De kraan is bedoeld om aan het einde van een strang geplaatst te worden, bijvoorbeeld in technische ruimtes van gebouwen.

Schell presenteert de Walis E. De kraan is ontwikkeld voor wastafels die zich aan het einde van een leidingsysteem bevinden, bijvoorbeeld in een reinigings- of technische ruimte. Daar zorgt de nieuwe elektronische kraan voor het contactloos weg laten lopen van koud of voorgemengd drinkwater als de leiding lange tijd niet gebruikt is.

Spoelstation

De kraan kan ook de taak van een zelfactiverend spoelstation in combinatie met de SWS (het waterbeheersysteem) overnemen. In deze hoedanigheid simuleert ‘Walis E’ de reguliere werking en kan ze individueel worden geprogrammeerd: de nieuwe armatuur activeert het spoelen ofwel met voorgedefinieerde tijdsintervallen of door een thermische regeling om het overschrijden van kritische drinkwatertemperaturen te voorkomen.

De optionele PT 1000-temperatuursensor wordt gebruikt voor de thermische regeling en wordt rechtstreeks in de behuizing geïnstalleerd. Registreert de sensor een hygiënisch-kritisch temperatuurbereik van ≥25 ° C tot ≤ 55 ° C, dan wordt automatisch een spoeling in gang gezet. Hierdoor hoeft geen uitgebreide ringleiding of spoelstation te worden aangebracht.

De Walis E spoelt altijd alleen de exacte hoeveelheid water die nodig is om de waterkwaliteit te waarborgen. Bij het plannen van de stagnatiespoelingen moet het geprogrammeerde watervolume overeenkomen met het volume van de voorliggende leidingen.

Netstroom of batterij

De kraan kan op het netstroom worden aangesloten, maar ook voorzien worden van een batterij. De module heeft een SWS-bus-extender of de SSC Bluetooth®-module. Hierdoor kan de nieuwe ‘Walis E’-armatuur worden geïntegreerd in het eigen SWS-waterbeheersysteem of de Schell SSC Single Control. Dit betekent dat spoelingen ook kunnen worden gedocumenteerd in het kader van legionellabeheersplannen.