Algen omzetten in milieuvriendelijke slippers bij UC San Diego

Algen omzetten in milieuvriendelijke slippers bij UC San Diego

Het is de populairste schoen ter wereld de slipper. Helaas belanden veel te veel slippers in de oceaan, op stranden en op stortplaatsen. Maar docenten en studentenonderzoekers van U-C San Diego hebben een oplossing bedacht. KPBS-verslaggever John Carroll laat ons zien hoe ze algen gebruiken en er biologisch afbreekbaar schoeisel van maken.

Het interessant aan de slippers is hoe snel ze vergaan. In het onderzoek werden de slippers in een compostbak en in aarde gelegd. Na 16 weken was een aanzienlijk deel van het slippergewicht verdwenen. Het lukte de onderzoekers in het lab bovendien om de micro-organismen die de slipper opaten te vinden, waarna het algenmateriaal deels teruggewonnen kon worden.

Circulaire slippers

Uiteindelijk wil Algenesis een slipper maken die 100 procent uit algen bestaat, maar wel stevig genoeg is. Door deze slippers dan gecontroleerd te laten composteren, kan er een circulair systeem ontstaan waarin steeds minder nieuw materiaal nodig is. Voor het zover is moet er nog veel onderzoek gedaan worden. Aan de andere kant zelf Algenesis dat de slippers met 50 procent algen in principe klaar zijn voor verkoop, mits de markt groot genoeg is.