Nederlands kweekvlees merk brengt dumpling naar Singapore

Nederlands kweekvlees merk brengt dumpling naar Singapore

Gekweekte vleesworsten en dumplings zullen naar verwachting in 2024 op de menukaart verschijnen

Het Nederlandse kweekvleesbedrijf Meatable heeft een nieuw strategisch partnerschap aangekondigd dat het naar de Singaporese markt hoopt te stuwen.

Kweekvlees naar Singapore

Gekweekt vlees – ook wel gekweekt, celgebaseerd, schoon of “in een laboratorium gekweekt” vlees genoemd – is echt dierlijk vlees dat wordt geproduceerd door het kweken van dierlijke cellen. Het proces vereist veel minder middelen dan conventionele vleesproductie en kan worden voltooid zonder dieren te slachten of schade toe te brengen.

Als enige land dat gekweekte vleesproducten heeft goedgekeurd voor commerciële verkoop, is Singapore een must-to-entry markt voor bedrijven in de sector van gekweekte eiwitten.

Meatable x Esco Aster
In samenwerking met Esco Aster, ’s werelds eerste producent van gekweekt vlees die een ISO 22000-voedselveiligheidscertificaat heeft gekregen, zal Meatable zich concentreren op de productie van varkensvlees op basis van cellen.

Dumplings en worstjes
De eerste releases van het duo, grotendeels naar verwachting dumplings en worstjes, zullen vanaf 2024 de Singaporese restaurantsector bevoorraden. Daarna staat 2025 in het teken van een supermarktdebuut.

“We zijn verheugd om deze samenwerking met Esco Aster en onze uitbreiding naar Singapore aan te kondigen”, vertelde Meatable CEO en mede-oprichter Krijn de Nood aan Plant Based News (PBN).

“Dit is nog maar het begin van onze internationale uitbreidingsplannen bij Meatable. We kijken ernaar uit om samen te werken met partners en regelgevers over de hele wereld om deze voedselrevolutie vooruit te helpen.”

Singapore als lanceerplatform voor gecultiveerd vlees
Singapore keurde in 2020 voor het eerst een ontwikkeling van gecultiveerde kip van Eat Just goed. Bijna een jaar later werd er nog een kipproduct van hetzelfde bedrijf toegevoegd. Dit bood een voorlopige bevestiging dat de vleesinnovatie door de consument wordt geaccepteerd.

Het is algemeen bekend dat Singapore het voortouw heeft genomen bij de goedkeuring door de regelgevende instanties vanwege de potentiële voedselzekerheid die het kan bieden. Dit sluit direct aan bij de overkoepelende 30 bij 30-strategie van het land. Het doel is om tegen 2030 30 procent van de voedselbehoeften van het land in eigen land en duurzaam te produceren.

“Dit is een enorme uitdaging voor Singapore, aangezien het momenteel 90 procent van zijn voedsel importeert”, legt de Nood uit aan PBN. “Dit is slechts een van de uitdagingen waarvoor kweekvlees is gecreëerd om op te lossen. We hebben slechts een fractie van de middelen, tijd en landruimte nodig om kweekvlees te produceren in vergelijking met conventioneel vlees, waardoor een land als Singapore zijn doelstellingen op het gebied van voedselzekerheid kan bereiken.”

Een sector om in de gaten te houden
Kweekvlees vereist minder hulpbronnen dan conventioneel vlees en stoot tot 92 procent minder uitstoot uit. Het is momenteel nergens anders dan in Singapore goedgekeurd voor verkoop. Bedrijven in de wereldwijde industrie racen echter om producten te perfectioneren voordat waarnemers voorspellen dat er spoedige vooruitgang zal worden geboekt.

Nederland, Israël en de VS zijn bijzondere landen om naar te kijken. Elk heeft het afgelopen jaar talloze doorbraken en grote investeringsrondes in kweekvlees laten zien.

Nederland, ook wel de bakermat van kweekvlees genoemd (in 2013 werd daar de eerste in het laboratorium gekweekte runderburger ter wereld tentoongesteld), investeert fors. Eerder dit jaar heeft de regering een wet aangenomen die consumentenproeven met celgebaseerde producten legaliseert. Dit kwam kort voordat € 60 miljoen aan overheidsuitgaven werd toegewezen aan de binnenlandse landbouwsector.

Meatable zal een bedrijf zijn dat profiteert van een dergelijke investering, vooral omdat het al een vergelijkbaar worstproduct heeft onthuld.