Nederlandse zonneauto Lightyear 0 gaat in volle productie

Nederlandse zonneauto Lightyear 0 gaat in volle productie

The One heet nu Lightyear 0 en is gratis tot 70 km per dag

Lightyear
Lightyear

De carport wordt gesloopt als de Lightyear 0 in productie gaat. De Lightyear 0 (voorheen Lightyear One) was ’s werelds eerste zonneauto en is ontstaan ​​in Nederland. Zonnepanelen geven je 70 km gratis bij mooi weer. Lightyear volgt een bekend startup-plan. Geef eerst een dure auto vrij en gebruik deze om de ontwikkeling van een betaalbaar model te financieren. Het Nederlandse bedrijf bracht zo’n drie jaar geleden de eerste foto’s van de Lightyear One uit. De auto was al zo’n drie jaar in ontwikkeling. Het model is bedekt met een zonnepaneel zodat het tijdens het rijden of geparkeerd kan worden opgeladen. Op papier een simpel idee, maar in de praktijk veel moeilijker. Veel grote autofabrikanten probeerden het, maar het idee bleek onhaalbaar. Nu lijkt het Nederlandse bedrijf de code te hebben gekraakt.

Tot wel 70 kilometer per dag gratis rijden

Gratis rijden tot 70 km per dag Gratis energie wordt geleverd door 5 vierkante meter zonnepanelen. Met een volle accu kan Lightyear 0 tot 625 kilometer afleggen. Dat betekent dat het ongeveer 70 kilometer per dag van de zon kan reizen. De gemiddelde Nederlandse automobilist moet twee maanden per jaar (zomer) volledig op zonne-energie kunnen rijden. In warmere landen zoals Spanje en Portugal duurt het 7 maanden of langer. Onder de beste omstandigheden biedt deze auto 11.000 km gratis rijden per jaar. Elk wiel van de Lightyear 0 heeft een elektromotor. Verwacht geen Tesla-achtige acceleratie. Een redelijke 0-100 tijd van 10 seconden. De maximumsnelheid is eveneens 160 km/u. Het maximale vermogen is 170 pk en het koppel is 1.720 Nm. De accu is 60 kWh. Goed om te weten: Het interieur is 100% vegan en duurzaam.

Vijf zitplaatsen en een laag gewicht

Lichtgewicht voor 5 personen Ondanks zijn zeer strakke vorm kunnen er vijf personen in de auto zitten. Hij heeft een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,19 en een totaalgewicht van iets minder dan 1.575 kg. Dit zijn indrukwekkende cijfers, maar helaas hebben ze een prijs. Lightyear wil 946 exemplaren van 0 produceren voor € 250.000 per stuk. Hoe dan ook, je kunt je kilometers terugkrijgen van je baas terwijl de zon de rekening ophaalt. In 2024 of 2025 hoopt het Nederlandse bedrijf met een betaalbare € 30.000 Lightyear te komen.