Nieuwe batterij ontwikkeld door oud-formule 1-coureur laadt in 72 seconden

Nieuwe batterij ontwikkeld door oud-formule 1-coureur laadt in 72 seconden

De Zwitserse start-up Morand, opgericht door oud-Formule 1-coureur en teambaas Benoît Morand, ontwikkelde een batterijpakket dat tot 80 procent vol kan laden in 72 seconden. Vooralsnog is de batterij met name geschikt voor kleine voertuigen, zoals stadsauto’s, e-bikes en drones.

Het batterijpakket van Morand is een kruising tussen traditionele batterijen en hybride ultracondensatoren (HUC) die ontwikkeld werden door de Zwitserse batterijontwikkelaar Sech SA. Deze combinatie, die de start-up eTechnology noemt, maakt de snelle oplaadtijd mogelijk gecombineerd met een veel langere levensduur dan de huidige lithium-ion batterijen. Het bedrijf claimt dat de batterij 50.000 keer opgeladen kan worden; tien keer zo veel als traditionele batterijen.

Sneller laden dan tanken

Morand liet het batterijpakket onafhankelijk testen door de ingenieurs van Geo Technology. Het prototype van 7,2 kilowattuur was na 72 seconden tot 80 procent volgeladen. In 120 seconden was de batterij tot 98 procent vol en in 150 seconden helemaal vol. Het zijn tijden die gedeeltelijk onder de gemiddelde wachttijd van 2 minuten duiken van ouderwets tanken.

De resultaten van een batterij met een capaciteit van 7,2 kilowattuur zijn nog lang niet vergelijkbaar met de batterijpakketten van 100 kilowattuur, die momenteel in de betere elektrische auto’s zitten. Maar kleine stadsauto’s met een kleine actieradius tot 70 kilometer, zoals de Citroën Ami of de in Amsterdam vervloekte Biro rijden al wel met vergelijkbare accu’s.

Snel oplaadbare e-bikes

Morand ziet daarnaast toepassingen voor e-bikes die doorgaans met nog kleinere batterijpakketten werken. Met name de cargo-bike, de fiets met laadbak, is een onlosmakelijk onderdeel van stedelijke distributie aan het worden. Groot nadeel is dat het vaak alsnog een paar uur duurt om zo’n elektrische cargo-bike op te laden. Morand wil een e-bikebatterij van 3,2 kilowattuur ontwikkelen, die binnen 6 minuten oplaadt. Als de cargo-bike aantrekkelijker wordt, hoopt de start-up dat logistieke bedrijven vaker de fiets boven de bestelbus verkiezen.

De start-up werkt op dit moment aan een kleine oplage van de batterijpakketten. Ook is het nog op zoek naar nieuwe investeerders. Als het bedrijf opschaalt hoopt het de kostprijs van huidige lithium-ion batterijen te benaderen.

Formule 1-coureur

Morand werd opgericht door Benoît Morand, voormalig Formule 1-coureur en teambaas. Morand was de eerste die met een hybride auto meedeed aan de beroemde 24-uurs race van le Mans en daarmee het podium behaalde.