Medicijn om nieuwe tanden te laten groeien leidt tot menselijke proeven

Medicijn om nieuwe tanden te laten groeien leidt tot menselijke proeven

In plaats van een kunstgebit te krijgen als we oud zijn, kunnen we misschien een derde stel tanden laten groeien.

Een medicijn dat ervoor zorgt dat dieren nieuwe tanden laten groeien, gaat naar klinische proeven. Als het bij mensen veilig en effectief blijkt te zijn, zou het ons op een dag in staat kunnen stellen tanden te herstellen die verloren zijn gegaan door letsel, ziekte of ouderdom.

De uitdaging: 17% van de Amerikanen zal al zijn tanden verliezen tegen de tijd dat ze 65 zijn, en de overgrote meerderheid van ons zal op zijn minst enkele tanden verliezen naarmate we ouder worden. Hoewel een kunstgebit of implantaten deze verloren tanden kunnen vervangen, kan de ene minder natuurlijk aanvoelen en heeft de andere een operatie nodig. “Het idee om nieuwe tanden te laten groeien is de droom van elke tandarts.”

Katsu Takahashi: Wat is er nieuw?

Onderzoekers in Japan ontwikkelen een medicijn waarvan zij denken dat het mensen in staat kan stellen nieuwe tanden te laten groeien ter vervanging van verloren gegane tanden. Ze hebben al bewezen dat het tandgroei bij muizen en fretten kan veroorzaken en hebben nu plannen aangekondigd om in juli 2024 klinische proeven te starten. “Het idee om nieuwe tanden te laten groeien is de droom van elke tandarts”, vertelde hoofdonderzoeker Katsu Takahashi aan de Mainichi. “Ik ben hier al mee bezig sinds ik afstudeerde. Ik had er alle vertrouwen in dat het mij zou lukken.”

Hoe het werkt

In 2007 rapporteerden de onderzoekers de ontdekking dat muizen met onderexpressie van USAG-1-genen ook extra tanden hadden. Het eiwit van het gen speelt echter een rol bij de ontwikkeling van veel lichaamsdelen, dus het simpelweg uitschakelen ervan om tandgroei te stimuleren was geen optie. Twee foto’s van de mond van een fret met een normaal aantal tanden (links) en met één extra nabehandeling (rechts) Een typische fretmond (links). De mond van een fret behandeld met het monoklonale antilichaam (rechts), met een extra tand erop gewezen.

Vooruitkijkend

De onderzoekers bereiden zich nu voor om de veiligheid van hun monoklonale antilichaam, TRG035, te testen bij mensen met aangeboren tandagenese, dezelfde aandoening als de muizen in het onderzoek uit 2021. Als het veilig zou blijken, zouden er onderzoeken volgen om de werkzaamheid ervan te testen.

Als de therapie wordt goedgekeurd, voorzien de onderzoekers dat deze eerst zal worden gebruikt om nieuwe tanden te laten groeien bij kinderen van 2 tot 6 jaar oud met tekenen van agenesis. Uiteindelijk denken ze dat het kan worden toegediend aan mensen die met het juiste aantal tanden zijn geboren, maar er op volwassen leeftijd een aantal van zijn kwijtgeraakt. “We hopen dat er een tijd komt waarin tandhergroeimedicijnen de derde keuze zijn naast kunstgebitten en implantaten”, zegt Takahashi.