Onderzoekers TU Delft doen ontdekking waardoor levensduur accu’s verdubbelt

Onderzoekers TU Delft doen ontdekking waardoor levensduur accu’s verdubbelt

Onderzoekers van de TU Delft hebben een ontdekking gedaan waardoor accu’s tot twee keer zo lang mee kunnen gaan. Daardoor krijgen bijvoorbeeld smartphones of elektrische auto’s een langere levensduur en dat levert milieuwinst op.

De onderzoekers hebben bij toeval ontdekt dat bepaalde zouten de slijtage van batterijen met ongeveer de helft vertragen. Dat betekent dat de levensduur van een accu wordt verdubbeld.

Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld accu’s in elektrische auto’s of smartphones. Een apparaat met een versleten accu wordt vaak afgedankt. Dat is slecht voor het milieu.

Tijdens het opladen en ontladen ontstaat schade in bepaalde onderdelen van de accu. Die schade wordt door het chemische goedje lithium automatisch hersteld. Maar doordat steeds een beetje lithium wordt verbruikt, kan de batterij steeds minder energie opslaan.

Door vijf specifieke lithiumzouten toe te voegen aan de chemische samenstelling van de batterij, wordt de slijtage van de accu gehalveerd. Daardoor verbruikt de batterij minder lithium om zichzelf te repareren en neemt het opslagvermogen voor energie minder snel af.

De onderzoekers van de TU Delft hebben hun ontdekking gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Ze hopen dat batterijproducenten de ontdekking snel gaan toepassen.