Piaggio introduceert Gita persoonlijke vrachtdroid die je overal volgt.

Piaggio introduceert Gita persoonlijke vrachtdroid die je overal volgt.

Het bedrijf achter de Vespa-scooter heeft zijn eerste stap gezet in autonoom vervoer met een robotachtige persoonlijke helper die je spullen voor je draagt.

Gita is het eerste product dat werd gelanceerd door Piaggio Fast Forward, de innovatietak van de Piaggio Group, onder leiding van de Amerikaanse architect en ontwerper Greg Lynn als chief creative officer.

Met een actie die doet denken aan Star Wars’ R2-D2, kan de tweewielige Gita zijn eigenaar volgen en achter hem aan rollen. Een deksel in de bovenkant klapt om een opslagemmer voor vracht te onthullen.

De elektrisch aangedreven droid kan ook autonoom opereren in een in kaart gebrachte omgeving, zodat hij zelf leveringen en ophaalacties kan uitvoeren.

In een reeks YouTube-video’s met de titel Innovatie op straatniveau demonstreert Piaggio een aantal mogelijke toepassingen voor Gita, waaronder boodschappen doen op een markt, een bestelling ophalen in een winkel, helpen met de voorraad in een magazijn en zelfs een hond uitlaten.

Met een draagvermogen van 18 kilogram en een hoogte van 66 centimeter is Gita ontworpen om op menselijke schaal te werken.

Hoewel het enkele industriële toepassingen heeft, positioneert Piaggio het vooral als een persoonlijk mobiliteitshulpmiddel dat mensen de vrijheid geeft om “door het leven te lopen, rennen, trappen en skaten” zonder potentieel remmende lading.

Zijn topsnelheid is 35 kilometer per uur, wat ongeveer net zo snel is als een mens kan sprinten.

“We ontwikkelen producten die de menselijke capaciteiten vergroten en uitbreiden, in plaats van ze eenvoudigweg te vervangen”, aldus Jeffrey Schnapp, CEO van Piaggio Fast Forward. “Bedenk hoeveel vrijer u van het ene punt naar het andere zou kunnen gaan als het sjouwen van omslachtige items uit de vergelijking zou worden verwijderd.”

“De transport- en robotica-industrie hebben de neiging zich te concentreren op het optimaliseren van taken en het vervangen van arbeid.”

Uitgesproken als “jee-ta” en betekent “korte reis” in het Italiaans, wordt Gita beschreven als “een communicatieve persoonlijkheid” en het vermogen om te leren. Hij kan zowel binnen als buiten navigeren.

Piaggio Fast Forward introduceert Gita op 2 februari 2017 in Boston. Het bedrijf is van plan het product in een aantal zakelijke omgevingen te testen, met het oog op toekomstige consumententoepassingen.

De Piaggio Group, vooral bekend door de introductie van de Vespa-scooter in 1946, is de grootste Europese fabrikant van tweewielige motorvoertuigen. Terwijl het hoofdkantoor van de groep in Italië is gevestigd, is Piaggio Fast Forward gevestigd in Boston, Massachusetts.

Het bedrijf werd in 2015 gelanceerd om “pionier te zijn in de intelligente beweging van mensen en goederen”, door Piaggio’s expertise op het gebied van lichtgewicht mobiliteit te combineren met nieuwe autonome technologieën.

Lynn, de CCO, vertelde vorig jaar dat hij zich aangetrokken voelde tot de samenwerking met het bedrijf nadat hij ontdekte dat de meubelindustrie traag was met het verkennen van nieuwe technologieën.

Het gezichtsveld van Piaggio Fast Forward wordt beschreven als “groter dan luchtdrones, maar kleiner dan zelfrijdende auto’s en vrachtwagens”.

De komst van Gita ondersteunt een deel van de voorspelling van transportontwerper Paul Priestman dat de samenleving afstevent op een explosie van gepersonaliseerde elektrische vervoersoplossingen. Hij voorspelt echter dat deze nieuwe vormen van vervoer zich in de lucht zullen bevinden.