Rietjes uit de tuin
Mensen klagen soms dat ze geen plastic rietjes meer mogen kopen, dat de papieren rietjes of de metalen rietjes niet fijn zijn. Maar je kan ook gewoon jouw eigen fijne rietjes in jouw tuin kweken, bepaalde planten zijn daar heel goed voor. En het beste rietje ooit.
Enkele planten die hier voor geschikt zijn:
Winterharde bamboe soorten. Kies ’n soort uit waarvan de dikte jou het ideale formaat rietje lijkt en snij ’n rietje af wanneer je er een nodig hebt. N.B. Als je zou willen zou je deze rietjes ook nog kunnen hergebruiken door ze bijvoorbeeld in de vaatwasser af te wassen. De meeste bamboe soorten zijn ook nog eetbaar, bijvoorbeeld de gepelde jongen scheuten.
Echt riet, Phragmites australis, ’n neefje van de suikerriet met ’n holle stam. ’n bijkomend voordeeltje is dat je ook suiker en siroop uit dit neefje van de suikerriet kan halen en er ’n lekker sapje uit kan persen.
Japanse holpijp, Equisetum japonicum. Naast dat je van de oudere planten rietjes kan maken, zijn de jonge scheuten ook nog eetbaar.
En zelfs de stengels van vele soorten granen zijn als rietjes te gebruiken. Sterker nog misschien: Het Engelse/Amerikaanse woord drinking straw is afgeleid van straw, stro, stohalm. Er werden dus ook letterlijk strohalmen als drinkrietjes gebruikt.
Links:
Enkele niet-woekerende winterharde bamboe soorten:
Fargesia – niet woekerende bamboe winterhard – Witte stam
Fargesia – niet woekerende bamboe winterhard – Rode stam
Fargesia – niet woekerende bamboe winterhard – Paarse stam