’s werelds meest winterharde banaan

’s werelds meest winterharde banaan

Musa basjoo is ’s wereld’s meest winterharde banaan en kan temperaturen aan van waarschijnlijk rond de -20 graden Celsius. De meningen over de winterhardheid verschillen echter en er worden temperaturen genoemd van -7, -12, -15 en -17 graden Celsius.

Echter is het wel altijd extra voordelig om planten het gehele jaar zo veel mogelijk van voldoende licht en warmte te voorzien en bijvoorbeeld in de buurt van ’n zuidmuur te planten en ’n plaats met niet te veel schaduw van andere planten heeft en dergelijke. Lichte schaduw vind de plant wel fijne dan volle zon, maar te veel schaduw vind de plant eigenlijk nog minder fijn dan de volle zon.

Ook is het beter om de plant in de winter extra te beschermen, zodat het in het aankomende jaar weer verder kan groeien in plaats van tot de wortel af te sterven. ’n goed voorbeeld van ’n goede manier om dat te doen is te leren en te zien via de volgende pagina: http://www.bananenzeug.ch/category/musa-basjoo/

Wat ook leuk is om te weten is dat wanneer de plant bananen heeft gegeven, de hoofdstam afsterft en er ’n nieuwe bananenboom uit de wortel komt. Meestal helpen mensen daar ’n handje aan mee door de hoofdstam zelf om te kappen en het hart van de bananenboom is ook eetbaar, net zoals palmharten. Vaak word het hart van de stam als een van de hoofdingredienten in ’n curry gedaan.

Bananenstam curry:

Eigenlijk is de hele boom eetbaar, de bloesem kan bijvoorbeeld ook gegeten worden en in het blad zitten van nature olien en smaakstoffen waardoor je er andere ingredienten in kunt wikkelen om het daarna te koken of te grillen en het is ook ’n natuurlijk bord.

Bovendien kunnen de bananen groen en rijp gegeten worden. Groen eerst gekookt, gebakken of gefrituurd.

Enkele tips voor het aanplanten van de Musa basjoo banaan:

Delen: