Deze spotgoedkope elektrische auto van 10.000 euro is de IKEA onder de EV’s

Deze spotgoedkope elektrische auto van 10.000 euro is de IKEA onder de EV’s

De Zweedse autobouwer Luvly heeft een goedkope elektrische auto gelanceerd, die wereldwijd te verzenden is als plat bouwpakket. Het bedrijf wordt al de IKEA van de EV-markt genoemd.

Waarom een designbankstel kopen als je ook een bank bij de IKEA kopen, waar je even lang op kunt zitten? Waarom een peperduur matras met paardenhaar als jouw rug ook een matras van het Zweedse meubelconcern aankan? Dezelfde vraag kun je straks ook stellen als het om Luvly gaat.

De ultra-efficiënte elektrische auto van Luvly

Dus waarom een dure MINI Electric kopen als je ook een Luvly hebt voor 10.000 euro? Dat wordt de verkoopprijs van deze kleine en lichte elektrische auto. Het bedrijf ontleent zijn naam aan LUV, ofwel ‘Light Urban Vehicle’. Precies wat veel mensen nodig hebben, een klein en licht wagentje voor in de stad.

Dit eerste model van de IKEA onder de EV’s heeft specificaties die stedelijk rijden ultra-efficiënt maken. Zo weegt de elektrische auto slechts 380 kilo, tegenover de 1.800 kilo van bijvoorbeeld een Tesla Model 3. Daardoor heeft het stadswagentje een energieverbruik 60 Wh/km, twee tot vier keer zuiniger dan een reguliere EV.

Thuis opladen

Het lichte gewicht heeft op zijn beurt weer het voordeel dat er maar een kleine batterij nodig is, van slechts 6,4 kWh. De batterij bestaat uit twee losse onderdelen, die kunnen worden verwijderd. Dat maakt het mogelijk om de accu, net als die van veel e-bikes, in de huiskamer op te laden. Met een standaard Europees stopcontact duurt het per accudeel een uur om die volledig op te laden.

De topsnelheid van de relatief spotgoedkope en ultra-efficiënte auto is 90 kilometer per uur. Geen racemonster, maar geschikt voor de snelweg, al is de EV vooral voor in de stad bedoeld. De kofferbak heeft een inhoud van 267 liter. Niet genoeg om te verhuizen, maar genoeg ruimte voor je boodschappen en reistas voor een weekendje weg. Wat betreft Zweden en veiligheid zit het altijd wel goed. Luvly gebruikt een sandwichstructuur met extra energie-absorberend schuimmateriaal om de inzittenden veilig te houden. Met 10.000 euro is het de goedkoopste elektrische auto die je gaat vinden.

IKEA onder de EV’s

Uiteindelijk moet er een sportief model, een kleine transportwagen en een driewieler komen, die allemaal middels hetzelfde proces kunnen worden gebouwd. Het productie- en assemblageproces noemt Luvly zijn belangrijkste innovatie.

En de vergelijking met IKEA is zeker niet alleen gestoeld op het land van herkomst. In plaats van de EV’s in één centrale fabriek te produceren en ze geassembleerd de wereld over te vliegen, verzend Luvly de onderdelen als flat-pack.

Micro-fabrieken nemen jouw werk uit handen

En wees gerust, je hoeft zoals je bij een kast van IKEA gewend bent niet zelf aan de slag om de auto in elkaar te zetten. De verpakkingen zijn zo gemaakt dat er twintig auto’s in een reguliere container passen. Deze worden vervolgens vervaardigd in micro-fabrieken die betreffende verkoopregio’s bestrijken.

Een micro-fabriek van 2.000 vierkante kan volgens het bedrijf een gebied ter grootte van Zweden bestrijken. Deze fabriekjes hebben een veel kleinere klimatologische voetafdruk. Onderdelen van de elektrische auto kunnen bovendien worden gerecycled. 

Bron: https://www.luvly.se/