Topic permacultuur planten – Akebia
De akebia (Akebia quinata en Akebia trifoliata) is een winterharde en meerjarige plant waarvan de vrucht, de schil van de vrucht, de jonge uitlopers, de bladeren en de zaden kunnen worden gebruikt.
De bladeren worden vers en gedroogd gebruikt voor thee. En de gedroogde hele vrucht word in schijven gesneden en gebruikt voor thee met medicinale eigenschappen. De traditioneel Chinese geneeskunde naam daarvoor is Ba Yue Zha en Bai Mu Tong.
De jonge uitlopers kunnen geroerbakt worden samen met andere groenten en ze kunnen rauw worden gegeten bijvoorbeeld als onderdeel van ’n rauwe salade.
De vruchtenpulp zonder de zaden kan gebruikt worden om een fris drankje mee te maken.
En de zaden kunnen worden gebruikt om een olie uit te persen.
De schil van de vrucht kan gebruikt worden als groenten. Hieronder een Japans recept met de schil van de Akebia vrucht:
Japanse Gebakken Groente van de Akebia schil (Miso Itame)
De buitenste schil / peul word gegeten als groente, meestal in de regio Tohoku in Japan.
Er zijn een aantal manieren waarop de peul kan worden gekookt en gegeten, waaronder gegrild, gebakken en tempura. De peul is aangenaam bitter (vergelijkbaar met een aubergine) en koken neemt de bitterheid weg. (En als je nog meer van de bitterheid wilt verwijderen dan kan je de schil eerst ook nog 30 a 60 minuten weken in wat warm (niet heet of kokend) water, waarna je het droog dept en verder gebruikt voor mee te koken.)
Miso itame is een veelgebruikte manier om groenten te bakken in Japan. Eerst wordt de groente gebakken met olie, dan wordt een mengsel van ryorishu (kooksake), shoyu, mirin, suiker en miso toegevoegd en nog een paar minuten gebakken. Miso itame is een erg lekker, snel en veelzijdig gerecht dat de smaak van zoet, scherp (miso) en zout combineert goed met deze ietwat bittere groente.
Recept voor Akebi Miso Itame
Ingrediënten (Voor 1 tot 2 personen)
- 1 grote akebia-peul (binnenste vrucht verwijderd)
- 2 eetlepels olie (sesamolie is lekker)
- 1-2 theelepel lichte miso-pasta (dezelfde als voor miso-soep)
- 1 theelepel suiker (suikervervanger mag ook als je dat wilt)
- 1 theelepel shoyu (Japanse sojasaus)
- 2 eetlepels ryorishu (kooksake of sake)
- Optioneel: shisoblad (vers groen shisoblad)
Neem tenminste 2 theelepels zoete miso-pasta in Kansai-stijl die licht van kleur is. Miso in Tohoku-stijl is rood en zouter en daar zou je minder van gebruiken dan zoete lichte miso. Pas de hoeveelheid aan op basis van het soort miso dat je gebruikt en natuurlijk jouw eigen smaak.
Bereiding
Als u wat van de bitterheid wilt verwijderen, kunt u de halve of schijfjes peul 30 tot 60 minuten in warm water laten weken. Dep droog voor het bakken.
Meng alle vloeibare ingrediënten in een kom en los de misopasta en de suiker op.
Verhit een koekenpan en voeg enkele eetlepels olie toe. Eenmaal warm, voeg de gesneden akebi-peul toe en bak afgedekt tot de akebia zacht wordt, dit duurt ongeveer 2 minuten.
Voeg de vloeibare ingrediënten erbij, zet het vuur lager en laat sudderen tot het bijna geheel ingedikt is. Dit zou ongeveer 1 tot 2 minuten moeten duren. Door de suiker zou het aan kunnen branden als je niet oppast, let daar dus ook goed op. Zodra het is ingekookt, serveer je het op een kom of bord en kan je het als je wilt nog wat extra garneren met fijngehakt shisoblad. Eet het samen met rijst.
Links: