Deze ultra-efficiënte fiets heeft geen kettingen en geen derailleurs

Deze ultra-efficiënte fiets heeft geen kettingen en geen derailleurs

Een nieuwe fiets zonder ketting en zonder derailleur won de prestigieuze Eurobike Award en versloeg 365 concurrenten.

Een ketting- en derailleurloze fiets genaamd blies het publiek weg op de Eurobike-beurs van 2018 in Duitsland. Het nieuwe prototype van CermaicSpeed won de felbegeerde Eurobike Award en versloeg 365 andere inzendingen. Typische fietsen gebruiken kettingen en tandwielen samen met kinetische energie om in beweging te blijven, maar deze fiets biedt een veel soepelere rit.

Streven naar efficiëntie

Het team achter de fiets wilde de “meest efficiënte aandrijflijn die je je kunt voorstellen” ontwerpen. In samenwerking met de afdeling Werktuigbouwkunde van de Universiteit van Colorado creëerden ze een aandrijfasconcept genaamd ‘Driven’ dat gebruik maakt van “21 CeramicSpeed-lagers en een nieuwe maatstaf zet als ’s werelds meest efficiënte aandrijflijn”, aldus de website van het bedrijf.

De 21 CeramicSpeed-lagers verwijzen naar de 21 lagers op de fiets. Deze lagers brengen het koppel over van de voorring via de aandrijfas en vervolgens naar het achtertandwiel met 13 versnellingen.

Aangedreven functioneert in wezen via een aandrijfassysteem in rondselstijl in plaats van de traditionele en enigszins inefficiënte ketting- en derailleurmodellen. Het bedrijf beweert dat hun nieuwe systeem 49 procent minder wrijving veroorzaakt in vergelijking met de toonaangevende ketting- en derailleuraandrijflijn, bereikt door de acht punten van glijdende wrijving op traditionele fietsen te verwijderen.

Bovendien resulteerde het vervangen van de metalen ketting door een aandrijfas van carbon in een fiets met een tweedimensionaal, meer aerodynamisch profiel dat de weerstand vermindert en een lager gewicht mogelijk maakt.

CeramicSpeed voerde tests uit die aangaven dat hun eerste model een piekefficiëntie van 99 procent behaalde. Het systeem bleek ook 32 procent minder wrijving te hebben dan de voor CeramicSpeed geoptimaliseerde DA-aandrijflijn en 49 procent minder wrijving dan een standaard Dura-Ace-groep, beide indrukwekkende, toch al goed presterende modellen van het bedrijf.

Een scala aan opties

De 2018-versie van Driven kon niet worden bereden en kon niet schakelen. Kort na Eurobike ontwikkelde het bedrijf de eerste berijdbare versie van een aangedreven fiets met één versnelling. Tegenwoordig zijn er drie Driven-fietsconcepten: The Hero, The Venge en The Lux.

De Hero verbeterde het originele concept dat op Eurobike werd onthuld. Aangedreven bestaat nu uit een vast voorrondsel en een draadloos gestuurd, elektronisch schakelbaar achterrondsel, waarvoor patent is aangevraagd.

In samenwerking met Specialized heeft CeramicSpeed de aerodynamische Specialized S-Works Venge genomen en deze uitgerust met hun kettingloze aangedreven aandrijflijn.

Het LUX MTB-concept onderzoekt hoe de toekomst van mountainbikes eruit zou kunnen zien. Er werd een telescopische aandrijfas geproduceerd die een hoog koppel via de aandrijfas kan overbrengen, terwijl deze langer en korter wordt om de ophanging te volgen.

Deze fietsen zijn nog niet direct te koop. Tot die tijd moeten we het doen met onze kettingen en dromen van een rit met minder wrijving