Veilig koken met een handicap
Wat kan iemand met een handicap nog zelf in de keuken? Er staan veel apparaten en een oven, fornuis en kraan die heet kunnen worden. Begrijpt je naaste met een handicap nog hoe de apparatuur werkt? En waarop te letten bij het koken? Er zijn verschillende manieren om de keuken veilig(er) te maken.
Hoe zorg je dat koken veilig blijft?
Er zijn verschillende manieren en hulpmiddelen om langer veilig thuis te wonen. Ook in de keuken is het belangrijk om goed in de gaten te houden wat je naaste nog zelf kan. In de keuken staan veel apparaten en een oven, fornuis en kraan die heet kunnen worden. Begrijpt je naaste nog hoe de apparatuur werkt? Weet ze nog waar ze op moet letten bij het koken? Er zijn verschillende manieren om de keuken veilig(er) te maken.
Kooktoestel veiliger maken bij een handicap
Veel mensen zijn gewend om op gas te koken. Dit is vaak minder veilig dan een keramische-, elektrische- of inductiekookplaat. Een andere manier van koken is niet altijd een oplossing. Want het kan lastig zijn om te leren hoe zo’n nieuw apparaat werkt. Met onderstaande tips wordt koken op de vertrouwde manier veiliger:
- Beschermknop
- Een-knops-bediening
- Ionisatiebeveiliging
- Automatische herstart
- Timer op de gasleiding
- Kookbeveiliger
- Losse elektrische kookplaatjes
Veilig koken in de magnetron bij dementie
Is iemand gewend aan het gebruik van een magnetron? Dan is dat een veilig alternatief. Iemand in de omgeving kookt bijvoorbeeld een (extra) portie eten en brengt dit langs. Je kunt ook kant-en-klare porties eten in de vriezer leggen. Is dit niet mogelijk, dan zijn er bedrijven met een tafeltje-dekje-service die gezonde en verse magnetronmaaltijden aan huis bezorgen. Het is verstandig om op de maaltijd duidelijk te vermelden op welke magnetronstand het eten moet worden verwarmd.