Verse zwarte peper biedt kansen voor de Nederlandse teelt
Peper is een van de meest gebruikte specerijen ter wereld, vooral in gedroogde vorm. De peperplant wordt vooral geteeld in landen met een tropisch klimaat, zoals Indonesië, Maleisië, Brazilië, Vietnam en Cambodja. Maar uit een verkennend onderzoek van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research blijkt dat verse paprika ook in de kas goed te telen is. WUR is daarom op zoek naar telers of andere bedrijven die hierin geïnteresseerd zijn.
De zwarte peperbes groeit aan een vaste plant die wel 9 meter hoog kan worden. De diameter van de bes ligt tussen de 2 en 6 mm. Na de oogst wordt de bes meestal gedroogd en vervolgens in gerechten verpoederd en bij het koken gebruikt. Verse peper heeft echter een veel karakteristiekere smaak. Ook voor verse peper is er nog ruimte op de markt, omdat dit product vrijwel nooit op de markt wordt aangeboden
Een paar jaar geleden deed WUR onderzoek naar de teelt van verse zwarte peper in de PPS ‘Nieuwe veilige gewassen uit de kas’: in de kassen in Bleiswijk werden 5 verschillende soorten geteeld (elk met hun eigen specifieke smaak). Hieruit bleek dat het gewas goed in een kas kan worden geteeld. De peperplant kan aan een hoge draad worden gekweekt, heeft een relatief hoge temperatuur nodig en groeit het beste in een schaduwrijke omgeving. Peper is zelfbestuivend: de mannelijke en vrouwelijke bloemen zitten aan hetzelfde oor en de vrouwelijke bloemen groeien uit tot eetbare bessen.
WUR is op zoek naar telers of andere bedrijven die geïnteresseerd zijn in het telen en/of vermarkten van verse paprika. Website: wur.nl