New Hampshire is de eerste staat in de USA die vliegende auto’s op de weg toestaat

New Hampshire is de eerste staat in de USA die vliegende auto’s op de weg toestaat

Zal New Hampshire er ineens uitzien als GTA 5? Nee, maar de staat is bereid ze legaal de weg op te laten gaan.

Er zijn ons al tientallen jaren vliegende auto’s beloofd, en hoewel we er nog steeds geen hebben die klaar is voor productie, is New Hampshire doorgegaan en hebben ze het OK gegeven.

Op woensdag heeft de Granite State House Bill 1182, ook wel de “Jetson Bill” genoemd, in wet aangenomen, en de transportwet bevat een bepaling die vliegende auto’s legaal maakt op de openbare weg. Er zijn er vandaag geen die de weg op gaan, maar het is een toekomstig voorwaarts gebaar, neem ik aan.

Voor alle duidelijkheid: de wetgeving laat toekomstige vliegende auto’s niet boven wegen rijden, maar staat ze wel toe om als een traditioneel voertuig op de openbare weg te rijden. In wezen laat het de chauffeurs/piloten van morgen naar het vliegveld rijden en vervolgens de lucht in vliegen. En ook geen gekke zaken; vliegende auto’s mogen niet op de openbare weg opstijgen en landen.

Hoewel ze vandaag niet bestaan, zijn er twee bedrijven die het segment agressief blijven nastreven. Terrafugia is waarschijnlijk de grootste naam nadat het Chinese Geely de in Massachusetts gevestigde startup kocht. Het bedrijf is de afgelopen jaren echter vrij stil geweest. Het bedrijf vertelde dat het 100 mensen heeft die aan zijn vliegende auto-project werken, “sterke steun van Geely” handhaaft en leiderschap ziet in “stedelijke luchtmobiliteit”.

De tweede is Samson Sky. De in Oregon gevestigde startup was oorspronkelijk van plan om zijn vliegende auto, de Switchblade, klaar te hebben in 2019 na een grote plons in 2018. We ontvingen bijna een jaar geleden voor het laatst een update over het prototype, maar het lijkt erop dat het bedrijf nog steeds aan het neuriën is. Samson Sky heeft ook niet onmiddellijk een verzoek om commentaar op de status van zijn vliegende auto beantwoord.

Zelfs als we op een dag een echte vliegende auto krijgen, is het onwaarschijnlijk dat ze precies zullen presteren zoals we ze in The Jetsons hebben gezien. In werkelijkheid zullen verticale start- en landingsconstructies, of VTOL’s, waarschijnlijk dichter bij de futuristische manier van leven komen.