Wetenschappers ontdekken twee gloednieuwe mineralen in enorme meteoriet

Wetenschappers ontdekken twee gloednieuwe mineralen in enorme meteoriet

Canadese wetenschappers hebben twee nieuwe mineralen geïdentificeerd die nog nooit eerder in de natuur zijn gezien – en ze kwamen naar onze planeet in een 4,5 miljard jaar oude meteoriet.

Nieuwe mineralen: Mineralen zijn vaste elementen of verbindingen met geordende interne structuren, en ze komen in vele vormen voor – tot op heden hebben we meer dan 5.000 mineralen op aarde ontdekt, waaronder calciet, diamant en kwarts, en zelfs een handvol unieke mineralen op de maan.

Nu hebben wetenschappers van de Universiteit van Alberta twee nieuwe mineralen geïdentificeerd tijdens het analyseren van een monster van “El Ali”, een enorme meteoriet van 16,5 ton in Somalië. De ruimtesteen werd in 2020 ontdekt door wetenschappers, maar is al generaties lang bekend bij de lokale bevolking – die het “Nightfall” noemen.

De onderzoekers hebben al tekenen gezien van een derde nieuw mineraal in hun monster.

De onderzoekers hebben de nieuwe mineralen “elaliite” en “elkinstantoniet” genoemd, naar respectievelijk de meteoriet zelf en Lindy Elkins-Tanton, vice-president van het Arizona State University Interplanetary Initiative.

“Lindy heeft veel onderzoek gedaan naar hoe de kernen van planeten worden gevormd, hoe deze ijzer-nikkelkernen worden gevormd, en de dichtstbijzijnde analoog die we hebben zijn ijzermeteorieten,” zei geoloog Chris Herd van U of A, “dus was het logisch om een ​​naam te noemen mineraal achter haar aan en erken haar bijdragen aan de wetenschap.”

De ontdekking: Herd analyseerde een stuk van 70 gram van El Ali in een poging de meteoriet te classificeren (spoiler: het is een “ijzer, IAB-complex” meteoriet) toen hij tekenen zag van geheel nieuwe mineralen.

Hij bracht het monster naar Andrew Locock, hoofd van het Electron Microprobe Laboratory van de U of A, die in staat was om de samenstelling van de nieuwe mineralen te matchen met degene die eerder synthetisch waren gemaakt maar nooit in de natuur waren ontdekt.

De onderzoekers hebben al tekenen gezien van een derde nieuw mineraal in hun monster en denken dat ze nog meer kunnen ontdekken als er meer van de enorme meteoriet wordt geanalyseerd.

“Het betekent dat de feitelijke geologische omstandigheden, de chemie van de rots, anders waren dan wat eerder is gevonden.”
Waarom het ertoe doet: Mineralen vormen zich door geologische processen – calciet vormt zich wanneer water dat rijk is aan calcium verdampt, hitte en druk onder het aardoppervlak kunnen koolstofatomen in diamanten veranderen, en als magma afkoelt, kan het kristalliseren om kwarts te vormen.

De ontdekking van nieuwe mineralen heeft dus grotere implicaties voor ons begrip van de geologie van het universum.

“Telkens wanneer je een nieuw mineraal vindt, betekent dit dat de feitelijke geologische omstandigheden, de chemie van de rots, anders waren dan wat eerder is gevonden”, zei Herd. “Dat is wat dit opwindend maakt: in deze specifieke meteoriet heb je twee officieel beschreven mineralen die nieuw zijn voor de wetenschap.”

“Materiaalwetenschappers zijn ook geïnteresseerd vanwege de mogelijke toepassingen in een breed scala van dingen in de samenleving.”

Mineralen hebben ook veel praktische toepassingen – uw smartphone bevat waarschijnlijk minstens 30 verschillende mineralen – dus de ontdekking van elaliiet en elkinstantoniet zou uiteindelijk meer voor de mensheid kunnen betekenen dan ons te helpen geologieboeken te herschrijven.

“Telkens wanneer er een nieuw materiaal bekend is, zijn materiaalwetenschappers ook geïnteresseerd vanwege de mogelijke toepassingen in een breed scala van dingen in de samenleving”,