Wintergreen bergthee – Gaultheria procumbens

Wintergreen bergthee – Gaultheria procumbens

Gaultheria procumbens (Ook bekend als Bergthee, Teaberry en Wintergreen) is ’n winterharde en wintergroene vaste plant met bijzondere eigenschappen, waarvan de bessen eetbaar zijn en waarvan je ’n thee kunt maken van de blaadjes.

De lekkerste thee maak je door in de winter de blaadje te plukken (rond de 5 tot 10 blaadjes per volle kop water) en ze tussen je handen te wrijven en ze daarna in ’n pot te doen met lauwwarm water en ze daarna rond de 3 dagen te laten trekken/fermenteren en daarna de thee op te warmen voor het drinken.

In the blaadjes zit methyl-salicylaat, dat is een soort aspirine.

De besjes zijn ook eetbaar en blijven meestal jaarrond aan het plantje hangen totdat je ze plukt. En zijn het lekkerst wanneer het gevroren heeft.

Wintergreen word ook als smaakstof gebruikt in ouderwetse soorten kauwgomballen en koekjes.


Foto credits: Anneke Bleeker van Project 7-blad.