WETENSCHAPPERS STELLEN VOOR OM WOLKENKRABBERS OM TE ZETTEN IN ENORME ZWAARTEKRACHTBATTERIJEN

WETENSCHAPPERS STELLEN VOOR OM WOLKENKRABBERS OM TE ZETTEN IN ENORME ZWAARTEKRACHTBATTERIJEN

ZO WERKT HET.

High Rise batterij

Onderzoekers hebben een ingenieus idee bedacht om onze problemen met de opslag van hernieuwbare energie aan te pakken – effectief wolkenkrabbers veranderen in enorme door zwaartekracht aangedreven batterijen.

Een team van het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) in Oostenrijk stelt voor om te profiteren van de verticale hoogte van hoge gebouwen, een systeem dat ze de Lift Energy Storage Technology (LEST) hebben genoemd.

Het idee is om autonome robots zware ballasten in bestaande liften te laten laden wanneer de vraag naar stroom laag is en deze bovenaan het gebouw op te slaan. Wanneer het energieverbruik piekt, kunnen deze gewichten vervolgens weer aan de liften worden toegevoegd en weer naar beneden worden verlaagd, waardoor extra elektriciteit wordt gegenereerd via een generator.

Het LEST-systeem zou individuele gebouwen in staat kunnen stellen hun afhankelijkheid van het centrale net aanzienlijk te verminderen, zeggen de wetenschappers, vooral tijdens piekuren, terwijl we ook meer hernieuwbare energie kunnen opslaan in bebouwde gebieden – maar zoals altijd zit de duivel in de details.

Omhoog en omlaag

Het is een bedrieglijk eenvoudig idee dat gebruik maakt van bestaande infrastructuur.

“Het concept van LEST kwam tot me na een aanzienlijke hoeveelheid tijd op en neer te hebben doorgebracht in een lift sinds ik onlangs naar een appartement op de 14e verdieping verhuisde,” zei IIASA-onderzoeker Julian Hunt, hoofdauteur van een nieuw artikel gepubliceerd in het tijdschrift Energy, in een verklaring.

Maar er zijn genoeg details die nog moeten worden gladgestreken voordat hoogbouw kan worden omgezet in gigantische batterijen. Ten eerste moet het team nog uitzoeken waar gewichten voor het systeem bovenaan het gebouw kunnen worden opgeslagen wanneer het systeem volledig is opgeladen. Dan is er de kwestie van het voldoende spreiden van het gewicht om ervoor te zorgen dat de plafonds niet instorten.

Ondanks de beperkingen is het team echter optimistisch.

“Milieuvriendelijke en flexibele opslagtechnologieën zoals LEST zullen steeds waardevoller worden voor de samenleving in een toekomst waarin een groot deel van de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen,” zei co-auteur Behnam Zakeri in de verklaring.

“Daarom moeten beleidsmakers en regelgevers van energiesystemen strategieën aannemen om eindgebruikers, in dit geval hoogbouw, te stimuleren om hun gedistribueerde opslagbronnen, zoals LEST, te delen met het centrale net,” voegde Zakeri eraan toe.