Kan zoetstof de ziekte van Lyme genezen? Stevia zou zelfs beter kunnen werken dan antibiotica om de ziekte te behandelen. Lees de studieclaims.

Kan zoetstof de ziekte van Lyme genezen? Stevia zou zelfs beter kunnen werken dan antibiotica om de ziekte te behandelen. Lees de studieclaims.

Een gewone koffiezoetstof zou een mogelijke remedie kunnen zijn voor de ziekte van Lyme
Dr. Eva Sapi, een professor en onderzoeker, deed in 2015 tests met de zoetstof.
Dr. Richard Horowitz voert klinische onderzoeken uit om de doeltreffendheid ervan bij mensen te beoordelen.
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een teek die de bacterie Borrelia burgdorferi draagt.

Stevia, een algemeen suikeralternatief, zou na lopende klinische onderzoeken een mogelijke remedie kunnen zijn voor de ziekte van Lyme.

De ziekte van Lyme is een van de snelst groeiende infecties in de westerse wereld veroorzaakt door een tekenbeet.

De effecten op de lange termijn kunnen verlammend zijn als het niet snel wordt opgemerkt en behandeld, en een reeks symptomen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn en een hoge lichaamstemperatuur.

Maar nu meent een professor, die al 15 jaar met de ziekte worstelt, een oplossing te hebben gevonden.

Dr. Eva Sapi, een academicus en onderzoeker aan de Universiteit van New Haven, voerde tests uit op de zoetstof en ontdekte dat het de Borrelia burgdorferi-bacterie bestrijdt die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

De suikerachtige substantie is veel effectiever gebleken in het doden van de bacteriën dan antibiotica.

Stevia, een algemeen suikeralternatief, zou na lopende klinische onderzoeken een mogelijke remedie kunnen zijn voor de ziekte van Lyme.

Haar onderzoek werd voor het eerst gepubliceerd in het European Journal of Microbiology and Immunology in 2015, en zij en onderzoekers hebben nog steeds ontdekt dat dit de beste behandeling is.

En nu, legde dr. Sapi uit, zijn er lopende klinische onderzoeken om te testen of de suikervervanger de remedie zou kunnen zijn.

De onderzoeken worden uitgevoerd in Hyde Park, New York, door dr. Richard Horowitz, een arts die gespecialiseerd is in de ziekte van Lyme en het genezen van patiënten met de ziekte.

WAT IS DE ZIEKTE VAN LYME?
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die op de mens wordt overgedragen door de beet van geïnfecteerde zwartbenige teken

De meest voorkomende symptomen van de ziekte zijn koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en huiduitslag die erythema migrans wordt genoemd.

De ziekte kan doorgaans worden behandeld met enkele weken orale antibiotica.

Maar indien onbehandeld, kan de infectie zich verspreiden naar de gewrichten, hart- en zenuwsymptomen en dodelijk zijn.

De ziekte van Lyme wordt gediagnosticeerd aan de hand van de symptomen, fysieke bevindingen – zoals huiduitslag – en de waarschijnlijkheid van blootstelling aan geïnfecteerde teken.

Om de ziekte van Lyme te voorkomen, wordt aanbevolen dat mensen insectenwerende middelen gebruiken, teken onmiddellijk verwijderen, pesticiden toepassen en tekenhabitat verminderen.

WAT GEBEURT ER ALS JE BESMET BENT?
Tijdens de eerste drie tot 30 dagen na infectie kunnen deze symptomen optreden:

 • Koorts
 • Rillingen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Erythema migrans (EM) huiduitslag
 • De uitslag komt voor bij ongeveer 80 procent van de geïnfecteerde mensen.

Het kan uitzetten tot 30 cm, waardoor het uiteindelijk lijkt op een doelwit of een ‘schot in de roos’.

Latere symptomen van de ziekte van Lyme zijn onder meer:

 • Ernstige hoofdpijn en nekstijfheid
 • Extra EM-uitslag
 • Artritis met gewrichtspijn en zwelling
 • Facial of Bell’s Plasy
 • Hartkloppingen
 • Problemen met het kortetermijngeheugen
 • Zenuwpijn

‘Ze gaan goed voor zover ik weet. Ik kreeg een e-mail van een van de patiënten van dr. Horowitz, die zei dat het lijkt te werken’, vertelde dr. Sapi.

Haar interesse in een remedie voor de ziekte van Lyme begon toen ze in 2002 de ziekte kreeg.

‘Het was net nadat ik mijn eerste fulltime baan als docent en onderzoek aan de Universiteit van New Haven had gekregen, en ik begon last te krijgen van duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid’, zei dr. Sapi. ‘Ik kreeg zelfs geheugenproblemen en wat problemen met praten.’

Na maanden van testen kreeg ze eindelijk de diagnose van de ziekte van Lyme.

‘Ik dacht dat doktoren me in de steek lieten. Ik had geen van de fysieke symptomen, alleen de neurologische symptomen. Dus hebben ze uiteindelijk een MRI gedaan en gaten gezien, ze zeiden dat het leek alsof ik hersenen van Lyme had,’ legde dr. Sapi uit.

‘Het was eng om te horen dat er veel onderzoek is gedaan, maar dat er geen remedies voor de ziekte bekend zijn.’

Dr. Sapi is nu in remissie en zei dat ze genezen was door een aantal dingen, waaronder een samengesteld antimicrobiotisch medicijn, gebruik van een infraroodsauna en een verandering van levensstijl.

Toen ze eenmaal weer op krachten was gekomen, ging ze naar eigen zeggen meteen aan het werk om verschillende geneeswijzen voor de ziekte van Lyme te onderzoeken.

‘Ik heb met twee studenten gewerkt om het Stevia-plantenextract te nemen en te kijken of het werkte om de ziekte van Lyme te bestrijden’, zei ze.

Dr. Sapi legde uit dat ze besloten om naar Stevia te kijken nadat een andere onderzoeker had ontdekt dat suiker bezig was om slapende bacteriën, genaamd persisters, ‘wakker te maken’.

Deze volharders, ontdekte ze tijdens haar onderzoek, worden beschermd door een biofilm, waardoor ze slapend blijven en voorkomen dat antibiotica ze doden.

‘Ze worden slapers en volharders genoemd, omdat geen enkele combinatie van antibiotica werkte en er geen manier was om ze wakker te maken zodat ze gedood konden worden’, zei ze.

In haar onderzoek ontdekte dr. Sapi dat een specifiek extract van Stevia effectief is in het doden van de ziekteverwekker Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, naast het voorkomen van biofilmvorming.

‘Toen hebben we wat onderzoek gedaan en ontdekten dat het al eeuwen in Japan wordt gebruikt als een microbiotisch middel’, zei dr. Sapi.

‘En elke keer dat we het tot nu toe hebben getest, werkte het, we hoeven alleen maar de resultaten van de chemische proeven te zien.’

Dr. Richard Horowitz, die de klinische proeven leidt, zei dat de ontdekking en het voortdurende onderzoek ‘opwindend’ zijn.

‘Mensen zijn al lang op zoek naar een geneesmiddel voor Lyme, dus het is opwindend dat er een nieuwe weg is in iets dat binnen een paar jaar zou kunnen uitgroeien tot een wereldwijde epidemie’.

‘Mijn onderzoek kijkt naar een pool van 200 mensen met de ziekte, en op basis van wat we tot nu toe hebben gezien, lijken alle symptomen bij de patiënten aanzienlijk te zijn verbeterd’, legde hij uit.